Coronatestpunt weer open in Bosch en Duin

Het bedrijf checkcovid.nl ging vorige week van start op een bedrijventerrein aan de Korte Bergweg in Huis ter Heide met het aanbieden van commerciele coronatesten. Helaas voor directeur Theo Rolvink stond snel de gemeente op de stoep en dwong het bedrijf de testactiviteiten te staken, omdat de vereiste omgevingsvergunning nog niet in orde was. In de drie dagen dat het bedrijf open was, traceerde het bedrijf 60 besmette mensen. Inmiddels worden de testen op een andere locatie afgenomen: Biltseweg 6 in Bosch en Duin. De antigenentest kost 49,50 euro en de antigenentest mét antilichamentest kost 80 euro. De uitslag ontvangen bezoekers binnen een half uur.

Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) vindt het belangrijk dat bij niet GGD-testlocaties een arts medisch-inhoudelijk betrokken is. “De commerciële teststraten ontlasten de GGD-testlocaties omdat zij een snelle voor-screening kunnen doen of mensen op het moment van testen positief zijn op het coronavirus. Dit draagt bij aan het bestrijden van de huidige pandemie. Na een positieve test moeten mensen zich altijd melden bij de GGD voor een aanvullende PCR-test. Alleen met een PCR-test kan met zekerheid vastgesteld worden of iemand het virus bij zich draagt. Voor mensen die na zo’n sneltest een negatieve testuitslag krijgen, blijft het belangrijk dat zij bij klachten thuis blijven en zich aan de RIVM-voorschriften houden.”

Een test voor het coronavirus moet volgens de IGJ altijd worden afgenomen door een zorgprofessional, en de gebruikte test moet van goede kwaliteit en betrouwbaar zijn. “Als de test geen CE-markering heeft is de veiligheid en de effectiviteit niet geborgd. Door de enorme groei aan niet-GGD testlocaties bestaat het risico dat er nu ook sneltesten worden gebruikt die niet betrouwbaar zijn, of partijen op de markt komen die zich niet aan de voorschriften houden. Wij vinden daarom de betrokkenheid van een arts met een BIG-registratie zeer belangrijk. “

Checkcovid.nl is CE-gecertificeerd en werkt met medisch getraind personeel. Volgens checkcovid.nl voeren ze de coronatesten uit volgens alle richtlijnen en protocollen en zijn de testen betrouwbaar. Coronatesten bij de GGD zijn overigens vrijwel altijd kosteloos. Het bedrijf achter checkcovid.nl zit ook achter de eerste hiv-thuistest.